Sıfır atık, atık malzemelerin geri dönüşüm aracılığı ile değerlendirilmesi, atığa sebep olan etkenlerin gözden geçirilmesi ve israfın önüne geçirilmesini hedef koyan atık yönetim felsefesinin tanımıdır.
Dünya nüfusu artıyor, atık miktarı yükseliyor. Hem insanlar hem de doğa tehdit altında. Ülkeler, atık miktarını azaltmak için farklı formüller geliştiriyor. Türkiye de o ülkelerden biri. Ülkemizde uygulanan projenin adı ise Sıfır Atık. Türkiye’de Geri kazanım oranı yüzde 9 seviyesine ulaştı. Hedef, 2030 yılında bu oranı yüzde 60'a çıkarmak. Sıfır Atık Projesi, hayati öneme sahip. Çünkü atıkların yüzde 75’ini göre dönüştürmek mümkün. Ülkemizde oluşan atıkların yaklaşık 2 milyon 500 bin tonunu atık kağıtlar oluşturuyor. Bu atıkların geri kazanılması ile 42 milyon ağaç kesilmekten kurtulacak.
Yılda 31 milyon atığın geri dönüşümü ile 585 milyon kilogram sera gazı salınımı engellenecek. 69 milyon metreküp su tasarrufu yapılırken, gelecek nesillerin de kuraklık riski minimize edilecek. 20 milyar kilovatsaat daha düşük enerji kullanımı sağlanacak ve ekonomik kalkınma için yıllık 20 milyar liralık kazanç yaratılacak. Sıfır Atık Projesi'nin 2023 yılına kadar yaygınlaşmasıyla hizmet alanında 100 bin kişi iş fırsatı yakalayacak.
İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya azaltılması, kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan “Sıfır Atık” atık yönetim felsefesi olarak tanımlanmaktadır. Sıfır Atık Yönetmeliği gereğince 2020 yılından itibaren kademeli olarak Sıfır Atık Yönetim Sistemini kurması gereken hedef kitlelere yol göstermek amacıyla 11 adet “Sıfır Atık Yönetim Sistemi Uygulama Kılavuzu” hazırlanmıştır. Hazırlanan kılavuzlar aşağıda listelenmiş olup, üzerlerine tıklayarak cihazına indirebilirsiniz.
Sıfır Atık'a dair bilmek istediğiniz herşey...
Günümüzde çevre ve insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden endüstriyel nitelikli atıklar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gittikçe büyüyen bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanayileşmeye paralel olarak artan üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri önemli çevre sorunlarını da beraberinde getirmektedir. Endüstriyel nitelikli atıkların tanımlanması ve yönetilmesi hususlarında yaşanan sıkıntılar Çevre Kirliliği artışının en büyük nedenleri arasında yer almaktadır.
DevamıGünümüzde geri dönüşümün önemi hızla arttığından atıkları dönüştürebilmek için bilim adamları tarafından çeşitli sistemler için araştırmalar yapılmaktadır. Bunlardan biride organik atıklardan biyogaz üretimi. Biyogaz, organik atıklardan üretilen kullanılabilir olan gazdır. Oksijensiz ortamda mikrobiyolojik canlılar aracılığıyla organik maddelerin karbondioksit ve metan gazına dönüştürülmesidir. Biyogaz üretiminde kullanılan materyaller hayvansal gübreler, organik atıklar ve endüstriyel atıklar olmak üzere gruplandırılabilir.
DevamıDünya nüfusu ve yaşam standartlarının artmasıyla tüketim de yükseliyor. Sürdürülebilir büyüme için kaynakların akılcı kullanılması gerekiyor. Bu durum ekonomik modeller konusunda da değişimler yaşamayı zorunlu kılıyor. Yeni nesil ekonomi olarak da adlandırılan Döngüsel Ekonomi geri dönüşüm ve atık yönetimi uygulamalarını ön planda tutarak, doğal kaynakların daha az tüketimini ve ekonomik kazancı hedefliyor.
DevamıSanayi devrimi ile beraber hızla büyüyen sanayinin ihtiyaç duyduğu enerji ihtiyacının artması petrol ve kömür gibi yenilenemeyen doğal kaynakların kullanılmaya başlanmasına neden olmuştur. Sanayinin giderek baskın sektör olması, insanların tarıma dayalı ekonomisinin yarattığı çevresel bozulmalara yenilerinin hızla ve daha büyük çapta eklenmesine yol açmıştır.
Devamı